Kişinin gülüşünden memnun olmaması estetik kaygılara ve özgüven eksikliğine neden olabilir. Estetik bir gülüş, yüzdeki yaş izlerini de silerek kişinin kendine olan güvenini artırır
Tüm okurlarımızın Ramazan Bayramı'nı en içten duygularımla kutluyor ve gülüş tasarımıyla ilgili akıllara takılan sorulara yanıt vermek istiyorum...
Gülüş yenilemesi nedir ve ne gibi faydaları vardır?
Kozmetik bir gülüş yenilemesi işlemi, görünüşünüzden yılları silebilir. Bu işlem cerrahi olmayan düzenlemeleri içerir; gülüş genişletilebilir, dişler beyazlatılıp dudaklar dolgunlaştırılabilir. İnsanlar yaşlandıkça dudaklar elastikiyetini kaybederek incelir, kırışıklıklar oluşur. Bunun sonucu olarak yüz, yaşını göstermeye başlar. Gülüş dizaynı, dudak ve diş etlerinin estetik olarak dişleri desteklediği çerçevede tüm resmi içerisine alır. Her farklı çerçevenin farklı çizimleri tamamlaması gibi; gülüş dizaynı ve değişimi de kişisel temeller üzerine kuruludur. Odak, tüm gülüşün geliştirilmesidir.
Bir ya da iki dişin düzeltilmesi; bir bloktaki bir ya da iki evin yenilenmesine benzer, geri kalan her şeyin daha kötü görünmesine neden olabilir.
Estetik diş hekimliği, yama yapma üzerine kurulu değildir; tüm gülüşün üzerine konsantre olmak gerekir. Diş hekimliği estetik devrime doğru yol alıyor. Yeni materyaller, teknikler ve ekipmanlar; hekimin yüksek kalitede, oldukça estetik restorasyonlar yapmasına olanak sağlar. Bazı vakalarda hasta plastik cerrahi ile yüz germe ameliyatı düşünürken, gülümseme dizaynı ile bu ihtiyaç giderilebilir.
SİMETRİK DİŞ İYİ SONUÇ VERMEYEBİLİR
Gülüş yenilemesi sonrası modeller gibi görünme beklentim gerçekçi olacak mı?
Bir diş hekimi, hastanın hoşlandığı bir gülüşe sahip birinin fotoğrafını getirmesini istediğinde, onlar da bir süper modelin fotoğrafını getirerek 'Böyle görünmek istiyorum, mümkün mü?' diye sorduğunda, şuna bakmak gerekiyor: Modeli bu kadar fotojenik yapan nedir? Bu modelin fotoğrafının bu kadar iyi olmasının nedeni; yüzünün mükemmel derecede simetrik olmasıdır. Eğer yüzünü ikiye ayırırsanız, sağ ve sol yarılarının aslında aynı olduğunu görürsünüz. Eğer bir diş hekimi tüm hastalarının fotoğrafını merkezden ikiye bölerse yüzde 95'inin sağ yüzünün solla eşleşmediğini görecektir. Kozmetik çalışan diş hekimleri, genellikle dişleri simetrik yaptıklarını düşünürler. Ancak hastaların da mükemmel simetride bir yüzü yoksa, dişleri tamamıyla simetrik yaparak hastaya yanlış işlem uygulamış olurlar. Diş hekimi final restorasyonu yaparken; dudak perdesini, üst çene eğimini, kemik yapısını hesaba katmalıdır. Aksi takdirde simetrik olamayan bir çerçeve içerisine, simetrik bir şey yerleştirmiş olur; bu da dişlerde yapmak istediğimiz işlemin tam tersi olacaktır.
HASTANIN YÜZ ORANLARI ÖNEMLİ
Kendimi gülüş yenilemesine hazırlamak için hangi adımları atmalıyım?
İlk yapmanız gereken, gülüş yenilemesi planladığınızda diş hekiminizin; sizin isteklerinizi, gülüşünüzle ilgili neyi sevip neyi sevmediğinizi anlaması için yeterli zaman ayırdığından emin olun. Kulağa çok kolay geliyor ama birçok diş hekimi bu aşamayı atlıyor ya da tamamen yok sayıyor.
Diş hekiminiz dijital fotoğraflarınızı almalı, dijital görüntüleme yapmalı ve geçici restorasyon için kullanılabilir, estetik mum şablon hazırlamalıdır. Kozmetik konsültasyon ve kişisel renk seçimi için teknisyenle de tanışmak isteyebilirsiniz. Beğendiğiniz gülüşlerin fotoğrafını yanınızda getirme konusunda rahat olun. Teknisyeninize ne kadar çok bilgi verirseniz, bu bilgiler diş hekiminize neyle karşılaşacağı ya da nelerin beklentilerinizi aşacağı konusunda rehber olacaktır. Ayrıca gülüşünüzü güzelleştirmek için ortodontik tedavi ya da diş eti şekillendirmesi gerekecekse, bunun tespiti için de uygun uzmanla görüşmenize ön ayak olacaktır. Gülüşünden memnun olmamak kişide özgüven eksikliğine yol açabilir. İnsan ilişkilerinde dış görünüş önemli bir yer tutuyor ve estetik kaygılara neden olabiliyor. Estetik bir gülüş, bu kaygıların başında gelmektedir.
Estetik gülüş tasarımı nasıl yapılır?
Estetik bir gülüş en başta dişler ve bununla bağlantılı diş etleri, dudaklar ve yanakları da içeren tüm çevre dokularla birlikte sağlar. Hastanın yüz oranlarıyla uyumlu diş ve diş eti formlarına karar vermek için klinik muayene ve laboratuvar ölçümleri yapılır. Değerlendirmeler neticesinde bir şablon hazırlanarak hastanın tedavi sonrasındaki olası görüntüsüyle ilgili fikir sahibi olması sağlanır. Dişlerin büyüklüğü, rengi ve formu hastanın yüz oranlarına, ten rengine, yaşına ve cinsiyetine bağlı olarak belirlenir. Estetik bir gülüş sadece dişlere müdahale edip dişsel kusurları gidermekle sağlanamaz. Diş etlerinin görünürlük miktarı, seviye farkları, dudak kalınlıkları ve orantısızlıklar da gülüşü dişler kadar etkilemektedir.
GÜLÜŞ TASARIMI TEDAVİ ŞEKİLLERİ
Gülüş tasarımı yapılırken; başvurulan tedavi yöntemlerini beyaz ve pembe estetik başlıkları altında sınıflandırabiliriz. Tam seramik kronlar, zirkonyum kronlar, kompozit ya da porselen laminalar ve diş beyazlatma; beyaz estetik kapsamında uygulanan tedavi alternatifleridir. Pembe estetik ise diş etleri gibi diş çevresindeki yumuşak dokulara yapılan müdahaleleri kapsar. Diş etini seviyelendirmek için yapılan operasyonlar, botoks uygulamaları ve dermal dolgular, bu müdahalelere örnek olarak verilebilir.
PORSELEN VE LAMİNELER
Dişlerdeki şekil bozukluklarını, çapraşıklıkları, diş arası boşluklarını ve renklenmeleri gidermenin farklı yolları vardır. Bunlardan en çok tercih edilenleri de estetik kuronlardır. Estetik amaçlı kuron uygulamaları, tam veya bölümlü olarak kendi aralarında uygulama yönünden ayrılır. Bölümlü kuron uygulamalarından en çok tercih edilenler, porselen lamine uygulamalarıdır.
AMAÇ DİŞ DOKUSUNU KORUMAK
Porselen lamine uygulamalarındaki temel prensip, dişlerin sadece dış yüzeylerinde minimum aşındırma yaparak daha fazla diş dokusunu korumaktır. Estetik beklentilerin ön plana çıktığı vakalarda kullanımı daha uygun olan bir yöntemdir. Özellikle çiğneme basıncının olmadığı ön bölge dişlerinde daha çok tercih edilirler. Bunun temel sebebi; uygulanış şekli itibariyle yüksek çiğneme kuvvetlerine karşı yeterli dirence sahip olmamalarıdır. Kullanılan materyal seramik olduğundan aşınmaya ve renk değişimine dirençleri mükemmeldir ama diş dokusunu koruma adına sadece dış yüzeyi örten çok ince bir yapıda olduklarından basma dirençleri düşüktür. Bu durum azı dişlerinde kullanımlarını kısıtlar. Ön bölge dişlerinde, eğer dişlerdeki kapanış pozisyonları ve dişlerin konumlanma açıları uygunsa; estetik amaçlı tedavilerde çok iyi sonuçlar alınabilir.
ALTERNATİFLERİ YOK
Estetik tam kuronlar ise dişleri çepeçevre saran uygulamalardır. Çiğneme basınçlarının çok yüksek olduğu bölgelerde ya da vakaya bağlı olarak dişten fazla doku kaldırılması gereken durumlarda alternatifleri yoktur. Bu tip kuronlarda farklı materyaller tercih edilebilir. Tam kuronlar, metal destekli, zirkonyum destekli ya da tam seramik (desteksiz) üretilebiliyor. Bu tedavilerde kullanılacak materyale karar verirken; uygulama yapılacak dişin ağızdaki konumu, hastanın beklentileri ve materyalin hastanın vücut dokularıyla uyumluluğu göz önüne alınır.