Sıfır hatayla kişiye özel implant

Pek çok kişi implant yaptırmaktan korkuyor. Oysa ki implant diğer yöntemlere oranla çok daha sağlıklı ve dayanıklı bir tedavi şekli. Üstelik gelişen teknoloji sayesinde hata payı da kalmıyor

Geçen hafta döndüğüm Köln'de yapılan dünyanın en büyük uluslararası diş hekimliği fuarında en çok üzerinde durulan konularından biri implantların çene kemiğinin en uygun yerine nasıl daha kolay yerleştirileceği ve ürünlerdi.

Başarılarıyla ilgili sıkıntıları çok olan implant firmalarının fuarda olmaması, bilinen iyi firmaların da yeni implant yüzey ve uygulama yöntemleriyle ilgili ürünler sunmaları dikkatimi çekti. İmplant uygulaması popüler bir yöntem, artık kimse hareketli protez kullanmak istemiyor.

Bununla beraber uygulanan implantlar ile ilgili sıkıntılar günden güne artıyor.

İmplant tedavisi uygulamasından protez yapımına uzanan ve hastanın öz bakımıyla devam eden uzun bir yol.

 

SIFIR HATAYLA KİŞİYE ÖZEL İMPLANT 

 Neden implant yaptırmalıyım?

Senelerdir dişsizsiniz ve takıp çıkarmalı protezler mi kullanıyorsunuz? Diş eksikliğiniz var ve çirkin göründüğü için gülemiyor musunuz? Aslında yaptırmak istiyorsunuz ama korkuyor musunuz? Ya da bu tedaviyi pahalı mı buluyorsunuz? Neden implant? Çünkü implant, diş eksikliği söz konusu ise dişin yerini alabilecek en iyi materyaldir. Biyouyumlu materyallerden üretilen implantların uygulanması da çene kemiği içine yerleştirilerek oluyor.

 

 Neden korkmama gerek yok?

Evet, çoğu hasta bu işlemden korkuyor olsa da işlem anestezi altında yapıldığı için hasta işlem sırasında ağrı hissetmiyor.

Korkunun asıl sebebi hastanın ağrı duyma endişesi olduğu için bu tedavide ağrı yok, korku da yok.

 

 Ben bir implant hastası mıyım?

 Bir ya da birden çok diş eksikliğiniz varsa,

 Takıp çıkarmalı protez kullanıyor ya da kullanmak istemiyorsanız,

 Diş eksikliğiniz var ve sağlıklı dişlerinizi kestirmek istemiyorsanız,

 Eksik dişlerden dolayı fonksiyonel ve estetik sorun yaşıyorsanız,

 Diş kaybı psikolojinizi olumsuz etkiliyorsa; siz bir implant hastasısınız.

 

KEMİK DURUMU İNCELENİR

 İmplant planlama, uygulama ve protez aşaması nasıl oluyor?

Hastalardan alınan panoramik (iki boyutlu film) ve tomografik (3 boyutlu film) filmlerin incelenmesi ve ağız içi muayene ile hastanın implant yapılacağı bölgedeki kemik durumu incelenir. Kemiğin implant yapımı için enine ve boyuna implanta uygun olup olmadığı teşhis edildikten sonra kaç implanta ihtiyacı olduğu belirlenir. İmplant sayısına bağlı olarak üstüne yapılacak protezin de planlaması yapılır.

İmplant yapımına karar verildiği anda hastaya uygulamanın yapılacağı bölgelerde lokal anestezi uygulanır. İmplantın uygulama aşamasında yine doktora ve hastanın durumuna göre farklı uygulama seçenekleri vardır.

 

Birinci sistem:

Bu sistemde anestezi altında yapılan kesi ile implantın uygulanacağı kemik görülür ve belirlenen bölgelere uygulama yapıldıktan sonra dikiş atılarak kesi bölgeleri kapatılır.

İkinci sistem:

Bu sistemde hastadan önceden alınan tomografik filmler ile hastanın implant yapılacak bölgelerini noktasal olarak belirleyen özel bir plak hazırlanır. İmplant yapım aşamasından önce plak ağız içine yerleştirilerek sadece işaretlenen bölgelere girilir ve implant çene kemiğine yerleştirilir.

İşlem sonrası dikişe gerek yoktur çünkü bu sistemde sadece implantın yerleştirileceği bölgede bir miktar kesi vardır.

 

 İmplant üst yapısı ne zaman ve nasıl yapılır?

Genelde implantın yapım aşamasından sonra 2.5-3 ay aralığında kemik ile implantın kaynaşmasını beklediğimiz bir zaman vardır. Bu zamanı geçirdikten sonra implant üstleri açılır ve implant bölgelerinden alınan ölçüye bağlı olarak ağza uygulanacak protezin yapım aşamasına geçilir.

 

PAHALI BİR YÖNTEM DEĞİL

 İmplant yerine kaplama köprüler yaptırmak daha mı uygun?

Birçok hasta implantın ücretinden yakınıyor. Fakat köprü tedavisi ekonomik açıdan implanta oranla daha uygun olsa da bu tedavide bir diş eksikliği için tam üç diş yapmak zorunda kalınıyor.

Dolayısıyla bir implant ve bir dişe vereceğiniz ücret ile üç diş için vereceğiniz ücret arasındaki fark çok büyük olmuyor.

Bunun yanında diş eksikliği için kesilen diğer dişler de sizin zararınıza oluyor.

 

 İmplantın avantajları nelerdir?

 İmplant, diş eksikliğini giderir.

 Fonksiyonel kaybı giderir.

 Estetik görünümü geri kazandırır.

 Diş eksikliğinin olduğu bölgelerde kemik kaybı görülür; implant yapıldığı taktirde bu kayıp da önlenmiş olur.

 Oklüzyonu yani kapanışı tekrar düzenler.

 Dikey boyutun korunmasını sağlar.

 Protez başarı oranını artırır.

 Kaybolan konuşmayı düzenler.

 Psikolojik sıkıntıyı ortadan kaldırır.

 Kasların tonusunun korunmasını sağlar.

 

 İmplant kimlere yapılamaz?

 Kontrol altında olmayan sistemik durumdaki hastalar.

 Ağır böbrek rahatsızlığı olanlar.

 Yabancı cisimlere karşı doku reaksiyonu olanlar.

 Kontrol edilemeyen kan hastalığı olanlar.

 Yeni radyoterapi görmüş hastalar.

 İlaç ve alkol bağımlıları.

 Kontrol altına alınamayan diyabet hastaları.

 Alveoler kemik hastalığı olanlar.

 

NAVİGASYONLU İMPLANT TEDAVİSİ

Tıp alanında 'Navigasyon sistemi' olarak adlandırılan 'Cerrahi Yönlendirme Sistemi' diş tedavisindeki tüm diş, ağız ve çene bilgilerini doktora iletmekte, implantın yapılacağı en uygun yeri tespit ederek doktora yol göstermektedir. Sistem, tedavi sırasında tespit ettiği yerden kayma olursa doktoru uyararak hata yapma payını sıfıra indirmektedir.

Sistemin genel işleyişi hastadan alınan çok detaylı dijital tomografi bilgisi ile cerrahi planlama yapılması ve bu planın müdahale sırasında hastaya uygulanması üzerine kuruludur. Üç boyutlu planlama ve dijital tomografi panoramik röntgene göre büyük avantaj sağlamaktadır.

 

GÜVENİLİR BİR YÖNTEMDİR

Sistem sayesinde, doktorun diş etini kesip kemiği görmesine gerek kalmaz. İmplant tedavilerinde doktor, diş etini keserek kemiğe ulaşır ve kemiğe bakarak bir tedavi yolu izler. Bu teknoloji ile sinirlerin yerinden kemik kalınlığına kadar detaylı tüm bilgiler anında elde edilebilmekte, uygun tedaviye güvenilir bir şekilde ulaşılabilmektedir.

Güvenli ve hızlı bir şekilde implant tedavisi imkanı sunan sistem, doktor hatalarının yanı sıra kanamaların ve yanlış İmplant uygulaması sonucu oluşan rahatsızlıkların önüne geçmektedir.

 

NAVİGASYONUN AVANTAJLARI 

 Bu teknoloji sayesinde implant uygulamaları esnasında karşılaşılabilecek sorunlar önceden belirlenir, analiz edilir ve ameliyat sırasında sürpriz yaşanmaz 

 Doğru açı ve konumda implant yerleştirilmesini sağlar. Modern teknoloji desteği alt çene bölgesinde 3 boyutlu görüntüleme teknolojisine rağmen implant uygulaması için sınırlıdır. Bu kesin olmayan ve uygun yerde bulunmayan detaysız delmeye sebep olur ve bu durum yavaş ve yetersiz iyileşmeye sebep olur. 

 Operasyon sonrasında ise ameliyat kesiği, kanama ve dikiş olmadığı için çok hızlı iyileşme sağlanır 

 Hastadan alınan çok detaylı tomografi bilgisi ile cerrahi planlama yapılması panoramik röntgene göre büyük avantaj sağlar. 

 İmplant (diş ekme) tedavisinde karşılaşılan başarısız sonuçlar ve sinir zedelenmelerini ortadan kaldırır.


09/04/2017