Oruç tutarken ağız bakımı ihmale gelmez

Ramazan’da oruçluyken yeme-içme olmadığından, ağızda tükürük salgısı az seviyededir. İftar ve sahurdan sonra fırçalanmayan dişlerde oluşan bakteriler ağızda kolayca üreyerek çürüğe yol açar

Ramazan ayının gelmesi ile birlikte beslenme düzeninin tamamen değişmesi, özellikle yaz aylarında sahur ve iftar arasındaki sürenin fazla olması gibi etkenler nedeni ile ağız sağlığı büyük risk altındadır. Bu dönemde ağız ve diş bakımının daha özenli bir şekilde yapılması gerekir.

Solunum yolu enfeksiyonları, diş ve dişeti rahatsızlıkları, mide problemleri, böbrek ve karaciğer yetmezliği gibi ciddi hastalıkların ağız kokusuna neden olabileceğini gibi, Ramazan ayında açlık ve susuzluğa bağlı olarak ortaya çıkan sıkıntıların başında da ağız kokusu gelir. Bu dönemlerde ortaya çıkış nedeni belli olan ağız kokusunu önleyebilmek mümkündür.

 

DİŞ ÇÜRÜMESİNE NEDEN OLUR

Ramazanda dişler fırçalanmadığında, sahurdan iftara kadar geçen süre bakteriler ağızda kolayca üremesi için yeterli zamanı tanır. Bu durum ağızda kötü koku ve diş çürümelerine yol açar. İftar ve sahurdan sonra fırçalanmayan dişlerde oluşan bakteriler ağızda asitlenmeye ve diş çürümelerine neden olur. Bu durum enfeksiyon yolu ile birçok hastalığa da davetiye çıkarabilir. Diş çürüklerinden ve ağız kokusundan korunmak için, iftar ve sahurdan sonra dişlerin mutlaka fırçalanması gerekir.

 

Ağız kokusunu önlemek için

Dişleri fırçalanırken, dil yüzeyi ve diş eti bölgelerinin de iyice temizlenmesi gerekir.

Özellikle Ramazan ayında oruç tutanların ayrıca ağız antiseptiği kullanmaları da tavsiye edilir. Eğer böyle bir imkan yoksa tuzlu su ile de gargara yapılabilir.

Ağız bakımı için ayrıca diş ipi kullanılmalı, ağız içindeki iç ve dış yüzeyler ile dil üstü mutlaka en az iki dakika fırçalanarak, temizlenmelidir.

 

ASİTLİ İÇECEKLERDEN UZAK DURUN

Ağız kokusuna neden olan diş çürüklerinden korunmak için, bu aylarda asitli yiyeceklerden ve içeceklerden uzak durulması gerekir. Sahurda karbonhidratlı yiyecekler daha az tüketilmeli, peynir ve süt gibi kalsiyumlu yiyecekler ile meyve sebze ağırlıklı beslenmeye dikkat edilmelidir.

Oruç nedeni ile gün içinde yeme ve içme fonksiyonları azaldığı için, tükürük bezlerinin ürettiği salgı ve tükürüğün yıkama kapasitesi azalır. Bu nedenle bakterilerin üremesi ve çürüklerin oluşması için yeterli zemin hazırlanmış olur.

Bu aylarda tatlı tüketiminin artması ile kahve, çay gibi içeceklerde daha çok tüketildiği için bakterilerin artmasına neden olarak, çürüklerin de oluşumunu hızlandırmaktadır.

Tüm bunlar yaşanırken ağız kokusunun da ortaya çıkması an meselesidir.

Bu yüzden Ramazan ayında tatlı tüketimine özen gösterilmesi ve ardından dişlerin fırçalanması önemlidir.

 

ŞEKERLİ GIDALARDAN KAÇININ

Ramazan döneminde ve sonrasında daha büyük sıkıntılar yaşamamak için, alınabilecek önlemler ile ağız sağlığını korumak mümkündür.

 Başta sahurda olmak üzere çok şekerli gıdalardan kaçınmalı

 Sahur sonrasında dişler mutlaka fırçalanmalı

 Gargara yapmalı

 Diş ipi kullanılmadır

Ağız kokusunu engellemenin en kolay yolu dişleri sık sık fırçalamaktır. Ağız kokusunun oluşmasının en büyük nedeni diş hastalıklarıdır. Koku; çürük veya kırık dişlerin ağızda bulunması ile ortaya çıkmaktadır. Bu sorunlar tedavi edilirse eğer, ağız kokusunda da belirgin bir düzeyde azalma veya tamamen yok olma söz konusu olabilir.

 

GARGARA VEYA AĞIZ SPREYİ 

 Ramazan'da ağız sağlığını nasıl koruyabiliriz?

İftardan ve sahurdan sonra dişlerin daha özenle fırçalanması gerekir. Diş fırçalarken, dil yüzeyi ve diş eti bölgelerinin de fırça yardımıyla iyice temizlenmesi gerekir. Oruç tutanlara ayrıca Ramazan'da ağız antiseptiği kullanmalarını tavsiye ederim. İftar ve sahur yemeklerinden hemen sonra asit oranı artarak bakterilerin çoğalması için uygun bir ortam sağlar, bu nedenle diş fırçalamanın yanı sıra ağız antiseptiği kullanılmasını özellikle önemlidir. Anti bakteriyel gargara ya da ağız spreyi de kullanabilirsiniz. Hiçbiri olmazsa tuzlu su ile gargara yapabilirsiniz.

 Oruçluyken ağız kokusunu nasıl önleriz?

Ağız kokusu, yalnızca diş çürüklerinden kaynaklanmaz, çürüklerin dışında diş eti hastalıkları, kötü yapılmış protezler, mide ve boğaz rahatsızlıkları da kötü kokulara neden olabilir. Ağız bakımı iyi bir şekilde yapıldığı takdirde ağızdaki kötü kokulardan kurtulabilirsiniz.

 

ÇÜRÜKLERE DİKKAT!

Ramazan'da oruçluyken yeme içme faaliyeti olmadığından, ağızda tükürük salgısı az seviyededir, iftar ve sahur yemeklerinden sonra fırçalanmayan dişlerde oluşan bakteriler ağızda kolayca üreyebilir. Bakteriler ağızda asitlenmeye yol açar, bu da diş çürüklerine neden olur.

 Ramazan'da diş tedavisi yapılabilir mi?

Anestezi uygulanmadan yapılabilen işlemler oruç bozmaz. İşlem sırasında kişi ağzını temizlemek için kullandığı suyu yutmadığı müddetçe bir sorun yaşanmaz. Dişleri fırçalamak oruç bozmaz. Diş fırçalamak vücudu besleyen bir durum olmadığı için oruçluyken diş macununu yutmamak kaydıyla diş fırçalamanın bir mahsuru yok.

 Oruçluyken ağız kokusu nasıl önlenebilir?

Ağız kokusu, yalnızca diş çürüklerinden meydana gelmez. En büyük sebebi diş eti iltihabıdır. Ayrıca protezler de ağız kokusu yapabilir. Diğer taraftan bronşlar ve mideyle ilgili kokular da meydana gelebilir. Bilhassa, daha önce yediğimiz gıdalar ve midenin boş olması, koku olasılığını artırır. Geniz eti akıntıları da koku yapabilir. Ağız bakımı özellikle sahurda yeterince iyi yapılmadığında koku daha da artabilir. Ağız spreyleri oruçluyken de rahatlıkla kullanılabilir, kokuyu gideren ağız gargaraları ise yutmamak kaydıyla gün içinde birkaç kez tekrarlanabilir. Ayrıca tükürük salgısını artırıcı tedbirler bu kokuyu baskılar. Ramazan'dan önce de kişiler diş bakımı yaptırırsa böyle bir sorunla karşılaşmaz.

 

AĞIZ İÇİ HAREKETİ ARTAR 

 Ramazan ayı, çürük oluşumunu tetikler mi?

Evet, özellikle iftarda ve sahurda yenilen yemeklerden sonra ağızdaki dengeler tamamen bozulur, asit oranı artar. Dolayısıyla bakteri çoğalması için uygun ortam oluyor. Yemek yenildikten sonra hemen yatıldığı için ağız içi harareti artar, daha çok bakteri üreyebilir. Bu dönemde dikkat edilmezse, diş çürükleri artar.

 

ORUÇ TUTARKEN DİŞLER FIRÇALANABİLİR Mİ?

Yemekten sonraki 30 dakika içinde bakteriler dişte çürüme yapmaya başladığından sahurda mutlaka dişler fırçalanmalı. Ancak unutulması halinde gün içerisinde de fırçalanabilir. Oruçluyken diş fırçalamanın aslında hiçbir mahsuru olmadığı, din adamları tarafından da defalarca onaylandı. Diş fırçalamak vücudu besleyen bir durum olmadığı için oruçluyken de diş macununu yutmamak kaydıyla diş fırçalamanın bir mahsuru yok. Diş macunu da, ağız suyu da oruçluyken rahatlıkla kullanılabilir. Banyo yapmanın nasıl oruç için bir mahsuru yoksa, diş fırçalamak da aynı mantığı taşıyor.

 

ORUÇLU KİMSE DİŞ TEDAVİSİ YAPTIRABİLİR Mİ?

Orucun bozulması için yeme, içme ve cinsel ilişki ya da bu anlamları ifade eden bir fiilin işlenmesi gerekir. Bu sebeple sırf dış tedavisi sebebi ile oruç bozulmaz. Tedavinin ağrısız gerçekleşmesi için yapılan enjeksiyonlar da beslenme amacı taşımadığı için orucu bozmaz. Ancak tedavi sırasında yapılan başka işlemler sebebi ile -mesela ağız su ile çalkalanırken- boğaza su, kan veya tedavide kullanılan maddelerden biri kaçarsa oruç bozulur ve kaza edilmesi gerekir.

 

RAMAZAN'DA AĞIZ BAKIMI NASIL YAPILMALI?

İftardan ve sahurdan sonra dişlerin daha özenle fırçalanması gerekir. Bir ay boyunca dilaltı ve diş eti bölgelerinin iyice temizlenmesini, bir de ağız antiseptiği kullanılmasını özellikle öneriyoruz. En basiti; tuzlu suyla gargara yapmaktır. Daha etkili olan anti bakteriyel gargara ya da ağız spreyi gibi ürünler de kullanılabilir.


28/05/2017