Dişlerde renklenme, dişler arasında boşluk bulunması, dişlerin birbirleriyle uyumsuz olması, dişlerde kırık, aşınma ve hafif çapraşıklık durumlarında estetik çözümlere başvurulur
Günümüzde en çok uygulanan koruyucu diş hekimliği işlemlerinden biri olan bonding, dişin rengini veya şeklini değiştirmek, dişi büyütmek ya da bir kusurunu tedavi etmek amacıyla dişe yapılan ilavelerdir. Diş yapısıyla hemen hemen aynı özellikleri taşıyan mikrofil alanlar cilalanarak lekelenmelere karşı dayanıklılıkları artırılır. Sigara, çay, kahve gibi boyayıcı madde içeren yiyecek ve içeceklerin sebep olduğu lekelenmeler, diş muayenelerinde giderilebilir.
İşte bonding ile ilgili merak ettiğiniz soruların yanıtları...
Bu sistem kullanılırkan ağrı hissedilir mi?
Bonding işlemi yapılırken, genellikle dişi uyuşturmaya gerek kalmaz.
Bu sistemin uygulandığı dişlere özel bir bakım yapmak gerekir mi?
Çok sert nesneleri (buz, şeker, vb) ısırmaktan kaçınmalı, tırnak yeme gibi olumsuz alışkanlıklardan uzak durmalıdır.
Ömrü ne kadardır?
Kaliteli malzemeyle, uzman bir kişi tarafından yapılan uygulamaların ömrü 5-10 yıldır.
Tedavi süresi ne kadardır?
Bonding işlemi için genellikle bir seans (15 dakika-bir saat) yeterli olmaktadır.
Uygulanacak seans sayısı yapılacak işleme göre değişir.
Bu işlem herkese uygulanabilir mi?
Hemen hemen bütün yaş gruplarına bonding işlemi uygulanabilir.
LAMİNATE VENEER
Laminate veneer, ön grup dişlere estetik amaçlı uygulanan ince porselen kaplamadır.
Bu kaplama yaklaşık 0.3-0.7 mm kadar, oldukça ince ve yarı geçirgen restorasyondur. Genellikle ön dişlerde renklenme, dişler arasında boşluk bulunması, dişlerin birbirleriyle uyumsuz olması, dişlerde kırık, aşınma ve hafif çapraşıklık durumlarında estetik bir çözüm olarak kullanılır.
Laminate veneer gerek fiziksel özellikleri, gerekse ışık geçirgenlik özellikleriyle doğal diş görünümüne sahiptir.
Kişinin fiziksel özelliklerine uygun olarak istenen boy, şekil ve renkte hazırlanabilir.
Laminate vaneer uygulaması ve avantajları nelerdir?
Laminate veneer uygulaması için diş minesine az miktarda aşındırma yapılır, ardından hasta ağzından ölçü alınarak bir alçı model elde edilir. Bu model üzerinde laminate veneerin provası yapılır, son olarak cila atılarak porselen yapraklar dişlere yapıştırılır.
Porselen lamina uygulamasının avantajları nelerdir?
1. Laminate veneer kaplamaların yapıları çok incedir, ışık geçirgenlikleri yüksektir. Bu açıdan doğal diş görünümü verir.
2. Metal alt yapı içermez, bu da doğal görünüme katkı sağlar.
3. Bakımı yapıldığı takdirde uzun ömürlüdürler.
4. Doğal dişlerden daha pürüzsüz yüzeye sahip olduklarından, üzerlerinde bakteri plağı birikimi zorlaşır.
5. Renklenmeye karşı dayanıklıdırlar.
GÜLÜŞ TASARIMI
Gülüş tasarımı yapılırken yüz hatları, yaş, cinsiyet, dişlerin sıralanışı ve rengi, diş etleri, dudaklar, gülüş simetrisi belirleyici özelliklerdir. Kişinin yüz hatları uygun diş biçimi için bilgi vermektedir:
ERKEKLERDE
Yüz hatları daha keskin ve belirgindir; alın, burun, çene orantısı kadın yüzüyle farklılıklar gösterir. Komşu dişler daha düz bir hatta birleşirler, dişlerin hatları daha belirgindir. Gülme hattı daha düzdür.
KADINLARDA
Geçişler daha yumuşak, burun ve kaş kemerleri daha siliktir. Dişler de aynı paralellik vardır,dişlerin köşeleri daha yumuşak döner, gülme hattı yukarıya doğru kavislidir; ortadaki iki diş yandaki dişlerden daha uzundur, komşu köşeleri arasında minik boşluklar vardır.
KAÇ TÜR GÜLÜŞ İFADESİ VARDIR?
Genel olarak gülüş ifadeleri, üç ana başlıkta toplanır. Bu temel kategoriler de kendi içlerinde değişik varyasyonlara sahiptir.
1. ÇEKİCİ GÜLÜŞ (SEXY SMİLE): Ön dişlerin yan dişlere göre uzun olduğu, düşük dizayndır; bu dizayn genç, dinamik ve çekiçi bir gülümseme kazandırır, daha çok genç yaştaki bireyler için uygundur.
2. ENTELEKTÜEL GÜLÜŞ (SOPHİSTİCATED SMİLE): Entelektüel gülümsemede dişler yatay düz bir çizgi şeklinde sıralanır; bu gülüş yüze olgun ve bilgili bir ifade verir.
3. SPORTİF GÜLÜMSEME (SPORTY SMİLE): Orta kesici dişlerin, yan dişlerden çok az miktarda uzun olduğu gülüştür; ifadede hem entelektüel, hem de çekici gülüş havası vardır, içten ve sıcak bir ifade kazandırır.
ALTIN ORANLAR
'Altın oran' olarak adlandırılan phi (Q=1.618… ) sayısı, doğada var olan kusursuz geometrinin saysıdır. Gülüş tasarımı yapılırken de tam bir simetri sağlamak amacıyla, bu oran kullanılır.
Bu kurala göre, üst kesici dişleri dişlerin yükseklik ve genişlikleri yüzün yükseklik ve genişliğinin 1/16'sı olacak şekilde tasarlanır.
YATAY HİZALAMA
Genellikle doğal ve estetik bir gülüşte göz bebeklerinden geçen hat ve dişlerin ortasından geçen hat paraleldir.
YÜZDE SİMETRİ
Ön kesici dişlerin şekil ve boyutalarındaki uyumsuzluk kolayca fark edildiğinden, bu dişlerde simetri sağlanması önemlidir. Simetri ideal bir gülüş yaratılırken çekicilik katar.