Diş çekimi öncesi duygusal hazırlık şart

Diş hekimine gelen bir hastanın duygusal olarak hazırlanması, tedavi edilecek bölgenin hazırlanması kadar önemlidir. Duygusal sorunları olanlar, tedaviyi reddetmeye eğilimlidir

Kayıp, herkesin yaşayabileceği temel bir olaydır. Diş kaybı da, hayatın kırılgan ve yok olmanın kabul edilebilir olduğunu bize hatırlatmada en önemli rolü oynamaktadır. Birçok kişi için ilk takma diş, vücudun önemli bir alanında önemli bir değişikliğe uyum sağlanmasını gerektiren bir deneyimdir. Bu yüzden hastaların önemli bir kısmının diş kaybına biraz endişe ve şüphe ile yaklaşmaları olasıdır. Hastanın duygusal olarak hazırlanması, tedavi edilecek bölgenin hazırlanması kadar önemlidir. Duygusal sorunları olan insanlar yeni durumlara uyum sağlamaktan çok etkilenebilirler. Ciddi şekilde öğürmek diş kaybına verilen duygusal bir tepkidir. Bu tepki ile kas işlevi önemli derecede bozulabilir. Zayıf koordinasyona ve çene hareketleri için talimatları takip edememeye kadar giden öğürme refleksi ciddi bir probleme de dönüşebilir.

 

TRAVMA OLARAK ALGILANIYOR

Herkes diş hekiminin muayenehanesinde mutlaka bir miktar endişelenir. Diş kaybı sıklıkla travmatik olarak algılanır. Yaşlanma ve canlılığı kaybetme ile de ilişkilendirilir. Total proteze, diğer adıyla tüm dişleri çekilen hastalara uygulanan tam proteze fiziksel olarak uyum sağlayabilen hastalar, diş kaybından duygusal olarak etkilenebilir. Korku, bilinen ya da bilinmeyen bir tehlikeye verilen tepkidir. Hastaların diş kaybını korkunç ve ürkütücü görmeleri şaşırtıcı değildir. Gergin bir hasta, diş hekiminin de gerilmesine sebep olabilir. Diş hekimi sabır ve güven duygusu göstermek ve hasta üzerindeki etkilerini tahmin etmek durumundadır. Diş hekimi hastanın psikolojik sınırlarını fark etmeyebilir. Bazı hastalar takma dişi; yaşlanmak, görünüşte değişiklik, üretkenlik kaybı ve birey olarak değerlerinde genel bir düşüşle ilişkilendirir. Bazı araştırmacılar insan ruhunun, hastanın takma dişine uyum sağlama yeteneğinin belirlenmesinde ve takma dişlerle ilgili memnuniyetinde önemli bir rolü olduğu sonucuna varmıştır.

 

TAKMA DİŞİ REDDEDERLER

İlk seviye 'Zihinsel karşılık' seviyesidir. Bu en yüksek seviyedir. Hasta belirli sonuçlar ve faydalar elde etmek için zorlukları kabul etme ve bunlarla yüzleşmeye gönüllüdür. Verilen karşılıkların ikinci seviyesi fizyolojik ve psikolojik olmak üzere iki türlüdür. Çeşitli derecelerde ortaya çıkan direnç ve kavga etmeye yönlendiren düşmanlık olarak ifade edilebilir. Üçüncü karşılık seviyesi en düşük seviyedir. Bu hastalar sadece özbenlikleri ile ilgilidir, ne rahatsa onu kabul edip rahat olmayanı reddederler. Duygusal sorunları olan hastalar, teknik yeterlilik ile ilgisiz sebeplerden dolayı takma dişi reddederler. Tam takma dişe sonraki aşamadaki uyum, kişinin dişsizlik durumu ile uzlaşma yeteneğinden önemli derecede etkilenir. Takma dişten memnun olmanın ilk olarak kişinin kişiliği ile ilgili olduğu düşünülür.

 

LAZER DESTEKLİ İMPLANT UYGULAMALARI

Lazer destekli implant uygulamaları, minimal invaziv yöntem olarak bilinmektedir. Bu yöntem, kemik hacminin uygun olduğu her alanda uygulanabilir. Lazer destekli implant uygulaması öncesinde hastadan üç boyutlu bilgisayarlı tomografi alınarak implantın yerleştirileceği kemik dokusunun genişliği ve derinliği hakkında detaylı bilgi elde edilir. Bu uygulamada diş etinin sadece implant uygulanacak bölgesi; erbiyum, diode, Nd:YAG ,CO2 lazerlerden herhangi biri kullanılarak açılır. Kemik dokusuna ulaşıldıktan sonra kemiğin en sert kısmı olan kompakt kısmında erbiyum lazerle implant çapında bir boşluk açılır. Açılan boşluğa implant yerleştirilir. Lazer destekli implant uygulaması sonrasında diode ya da Nd:YAG lazerle biyostimulasyon uygulaması yapılır. Bu uygulama sayesinde operasyon sonrası oluşabilecek ağrı ortadan kalkar ve doku iyileşmesi hızlanır.

 

HASTAYI ANLAMAK VE ETKİLİ İLETİŞİM KURMAK ÖNEMLİ

 Dişsiz hastalara danışmanlık yapmak çok önemlidir. Hastaların takma dişlerden beklentilerinin karşılanması, psikolojik olarak rahat olmalarını da etkileyecektir.

 Birçok sağlık profesyoneli, organ kaybının çeşitli biçimleri üzerine birçok araştırma yapıldığını ve bu konuya ilgi gösterildiğini unutsa da dişsiz kalma nispeten daha az psikolojik ilgi görmüştür. Halbuki bu durumun yaşamı tehdit etmese de önemli bir duygusal hayat meselesi olduğu aşikardır. Bu yüzden birçok dişsiz hastanın tam takma dişlere uyum sağlamada başarısız ve protezin yapısı açısından uyumsuz olarak tanımlanması sürpriz değildir.

 Diş hekimliği otoriteleri psikoloji ve diş tedavileri arasındaki ilişkinin uzun zamandır farkında olup tam takma diş tedavisinde göz önünde bulundurulması gereken psikolojik faktörleri tanımlama araştırmasına girmişlerdir. Psikolojik faktörler arasında depresyon, anksiyete ve korkunun; uyum üzerinde önemli etkisi olabilir.

 İnsan davranışlarının, dinamiklerinin, fizyolojik, sosyolojik ve psikolojik faktörlerin; ağız ve diş sağlığı ile ilgili tedavilerin kabulü ve diş sağılığı hizmetinin en üst düzeyde başarısı ile önemli bir ilişkisi olduğunu ortaya koyar. Bu durumda hastayı anlamak, etkili bir şekilde iletişim kurmak ve durumu özenle idare etmek diş hekiminin görevidir.

 

İMPLANT YAPTIRMAK İSTEYENLERİN DİKKATİNE

Diş kaybetmek ne kadar moral bozucu ise, dental implantlar sayesinde eksik dişleri orijinali gibi yerine koyabilmek de bir o kadar rahatlatıcıdır. İmplantlar, eksik dişleri tamamlayan yapay diş kökleridir. İmplantlar tamamen bio-uyumlu olan saf titanyum maddesinden imal edilir. Doğru planlama ve özenli bir ağız hijyeni ile implantlar ömür boyu ağızda kalır.

 

LAZER DESTEKLİ İMPLANTIN AVANTAJLARI

 Lazer destekli implant uygulamalarında sadece implant uygulanacak olan bölgede bir diş eti ve kemik işlemi yapıldığı için operasyon sonrası iyileşme süresi kısadır.

 Erbiyum; YSSG lazerlerin hidrokinetik kesme tekniği ile her türlü kemik cerrahisi işlemi ve implant uygulaması kemik dokusunu bozmadan, termal hasar vermeden yapılabilir ve böylece operasyon sonrası kemik kaynaması maksimum düzeyde olur.

 Lazer destekli implant uygulaması öncesi hastadan 3 boyutlu bilgisayalı tomografi alınarak implantın yerleşeceği kemik dokusunun genişliği ve derinliği hakkında tüm detaylar elde edilir. Böylelikle operasyon esnasında herhangi bir süprizle karşılaşılmaz ve operasyon kısa sürede neticelendirilir.

 Artık dünya çapında uygulanmakta olan All On Four ve Columbus Bridge yöntemleri lazer destekli uygulandıklarında açıkta yara olmadığından daha çabuk iyileşmekte ve dikiş de olmadığından gıda birikimini önleyerek ameliyat sonrası diş kullanımını kolay hale getirmektedir.


11/03/2018