Günümüzde gittikçe önem kazanan hastane enfeksiyonları modern tıbbın en önemli problemleri arasındadır. Hastane ve kliniklere giden hastaların %5-15 inde hastane enfeksiyonu oluşmakta ve tehlikeli sonuçlar oluşmaktadır.
İdeal bir sterilizasyon şu şekilde yapılmaktadır;Kullanılan aletler kullanım sonrası özel sıvılarla mekanik temizlik işlemine tabi tutulur. Mekanik temizlik sonrası içinde kimyasal dezenfektanların bulunduğu özel yıkama cihazlarıyla dezenfekte edilir.
Bunları takiben aletler, kullanım öncesi temas olmaması ve sterillik özelliğini kullanılana kadar koruyabilmesi için vakumlu tek kullanımlık sterilizasyon poşetlerinin içine yerleştirilip özel paketleme cihazlarıyla kapatılır. Paketlenen aletler otoklav cihazlarının içinde en gelişmişi olan Class B Vakumlu Otoklav cihazları kullanılarak streilizasyon işlemine tabi tutulur ve sterilizasyon işlemi tamamlanır. Hasta doktor ve asistanın temas ettiği her yer yüzey dezenfektanlarıyla temizlenir ve çapraz enfeksiyon riski de ortadan kalkar. Dönen aletlerin (diş matkabı) sterilizasyonu hem bu şekilde hem de özel yıkama ve yağlama cihazlarıyla sterilizasyonu tamamlanır.
Tedavi esnasında kullanılan eldivenler, maskeler, bardaklar, hasta önlükleri,enjektörler, bardaklar, tükürük emiciler, koltuk başları, koltuk örtüleri, frezler, ölçü kaşıkları tek kullanımlıktır. Bu tip malzemelerin tek kullanımlık olması enfeksiyon bulaşma riskini minimuma indirmektedir.